HISTÒRIA DE LES FIGURES

A Roda de Ter hi ha 2 gegants, 2 gegantons i 4 capgrossos.

 

L'Arnal i la Violant, els nostres gegants, representen els Barons de Savassona i van ser construïts l'any 1952 als tallers Ingenio de Barcelona. Són un regal que... va fer al municipi de Roda de Ter. Van ser estrenats a la Festa Major del mateix 1952, amb una gran festa. La gent els va veure tan elegants que van creure que era el dia del seu casament i van fer per a la Violant un anell de bodes. Com a element característic l'Arnal porta un falcó i un pergamí i la Violant un ram i l'anell. L'Arnal pesa 62 kg i medeix 4 metres. La Violant és un xic més lleugera, pesa 50kg i medeix 3,75m. Un cop construïts es va rebre l'ordre de trencar el motlle perquè enlloc més hi haguessin uns gegants semblants als nostres.

 

En Silver és el gegantó de la colla, construït l'any 2006 representa a l'Enric Silvestre, membre de la colla gegantera des del 1952. Pesa 20 kg i medeix 2,20 metres. 

 

L'última adquisició és l'Elionor, una bonica nena amb trenes, que treballava a una de les fàbriques tèxtil del poble. És un homentage a les dones de Roda que treballaven a les fàbriques des de nenes i rep el seu nom arran del poema l'Elionor de Miquel Martí i Pol. Pesa 5kg i medeix 1,80m. És pensada per ser portada per infants. Data del 2014. 

 

Roda de Ter té també 4 capgrossos, construïts en la mateixa data i al mateix taller que els gegants. Representen un Príncep, una Princesa, una Bruixa i en Patufet. 

IMATGES
NAME

Les quatre figures de Roda. Al passeig del Ter a l'octubre del 2015.

NAME

Els gegants, en Silver i els capgrossos, abans de la seva restauració. 

NAME

L'Arnal, la Violant, en Silver i la petita Elionor.